Postrodd mellan Björkö i Finland till Holmön

I morgon lördag genomförs den traditionella postrodden mellan Björkö och Holmön efter flera inställda roddar på grund av pandemin. Det är den 31:e rodden (den 40:e med inställda roddar) och normalt går rodden från Holmön till Björkö jämna år och udda år i andra riktningen. Men vädergudarna styr och om prognosen är ogynnsam för normalriktningen kan roddriktningen ändras, vilket skett i år. Därför blir det rodd från Björkö till Holmön.

Starten går kl 9 lokal tid. Sträckan är 36 distansminuter och vid lugnt väder och bara rodd tar överfarten från ca 8 tim upp till betydligt mer beroende på hur roddvana båtlagen är. Vid medvind och segling går det lite fortare och vid motvind tar det längre tid.

Syftet med postrodden över Kvarken är att:

  • återuppliva den historiska transportvägen mellan Björkö och Holmön
  • värna om allmogekulturen
  • befrämja samarbetet i Kvarkenregionen
  • hedra minnet av Björkö- och Holmöbornas skyldigheter att under århundraden föra resanden och post över Kvarken

Postroddsbåtarna är traditionella båttyper för Kvarkenområdet. Det är skötbåtar i trä, som användes förr i fiske med skötar (nät). De är ca 7-8 m med 2-3 år-par och roder. Besättningen är normalt 6 – 8 man. Båtarna har normalt två sprisegel och kan segla i medvind, men inte kryssa. En annan båttyp, som är lite större, är den s k Fäälbåten, Det är en båt på ca 10 m, som användes vid säljakt. Den har i regel 3 år-par samt gaffelrigg och kan också seglas i medvind. Den har en besättning på 8 – 10 man. I år kommer även  ett vikingaskepp att delta. Det är en replika av ett forntida vikingaskepp, den s k ”Lapuribåten” hittades i södra Finland 1976.

En rapport från rodden med bilder kommer senare efter att rodden genomförts.

För dig som vill veta mer om rodden kan du läsa mer på Holmöns Postroddsföreningen webplats.