I stort sett oförändrat antal sjöräddningsinsatser

Under sommaren genomförde Sjöfartsverkets nationella Sjö- och flygräddningscentral närmare 800 sjöräddningsinsatser, varav en majoritet av dessa insatser genomfördes gentemot olika fritidsbåtar. Västra Götalands län stod för den största andelen insatser, följt av Stockholms län och Skåne län.

– Sommarmånaderna innebär högsäsong för vår sjöräddningsverksamhet och går också hand i hand med fritidsbåtssäsongen. I likhet med fjolåret fortsätter den breda majoriteten av alla inkomna larm att handla om olika fritidsbåtar. Det fina sommarvädret kan tillsammans med fler nyblivna båtägare ha bidragit till denna utveckling, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets nationella Sjö- och flygräddningscentral.

Läs mer

Sjöräddningssällskapet rapporterar också om fortsatt intensivt arbete. Att pandemin bidragit till ett ökat intresse för båtliv gick att konstatera redan i fjol, då Sjöräddningssällskapets uppdrag sköt i höjden. Trenden håller i sig, och när sommarsäsongen lider mot sitt slut visar siffrorna på samma höga nivåer som 2020. Under perioden 1 januari – 15 augusti ryckte de frivilliga sjöräddarna ut 5521 gånger, mot 5586 samma period förra året.

– Antalet uppdrag ökade kraftigt förra sommaren, och årets säsong har sett nästan identisk ut. Förklaringen är att fler människor i storstadsregionerna äger eller hyr båt, säger Adam Goll Rasmussen, Räddningstjänstansvarig på Sjöräddningssällskapet.

Läs mer