Är Sverige redo för en ö- och skärgårdslag?

Under Landsbygdsveckan 2025 hölls ett webbinarium för att komma vidare i frågan om Sverige är redo för en ö- och skärgårdslag. Samtliga deltagare var eniga om att så är fallet men det dröjer såklart innan vi vet om det verkligen blir någon lag.

behovet av en ö- och skärgårdslag
I ett nyligen inlett samarbete, arbetar vi (Region Gotland, SNIR och SRF) just nu med frågan om huruvida en särskild lagstiftning för öar och skärgårdar behövs. Erfarenheter från bland annat Finland, som införde en ö-lag på 1980-talet, visar att sådana initiativ kan skapa bättre förutsättningar för boende och verksamheter i ö- och skärgårdssamhällen.
Utmaningar
Alla som bor på öar och i skärgårdar vet att tillgången till samhällsservice som sjukvård, skolor och sophantering innebär en större utmaning på öar än på fastlandet. När kollektivtrafik, skolor, hemtjänst och arbetstillfällen är begränsade blir det svårt att bo kvar, vilket riskerar att leda till avfolkning. Samtidigt är öarna på många sätt avgörande för Sveriges rekreation, turism och näringsliv. Och vi vet att Sveriges levande ö-samhällen betyder mycket för stora delar av landets befolkning.
framtida möjligheter
Digitaliseringens framsteg gör distansarbete, drönartransporter och elbåtar möjligt men har utvecklingen lett till en tydlig förbättring av ö-livets villkor? Allt från fiberinstallationer till smarta avloppslösningar har öppnat fler möjligheter, men många hinder kvarstår för att Sveriges ö-liv ska blomstra. Skolor och hemtjänst läggs ner på flera håll och det är inte sällan mycket svårt att tex hämta ut apoteksvaror i lokala butiker.
Forskning och internationella erfarenheter
OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) har uppmärksammat de unika förutsättningarna för Stockholms skärgård, Öckerö och Gotland, vilket stärker argumentet att öar kräver en särskild lagstiftning. Ett ytterligare gott exempel är Skottland som haft en ö-lag sedan länge. Forskning visar att svenska öar skiljer sig markant från den svenska landsbygden i flera aspekter. Däremot delar Sveriges öar, sinsemellan, både stora som små utmaningar.
Levande skärgårdar och öar
Sveriges öbor är företagsamma och motståndskraftiga, men om bristande service försvårar livet i skärgården kan invånare tvingas lämna sina hem. Därför finns en stark enighet bland Region Gotland och SRF att Sverige är redo för en ö-lag. Allt för att säkerställa långsiktig hållbarhet och framtida, levande ö- och skärgårdssamhällen.