Oljespill på västkusten

Kustbevakare tar upp olja på Öckerö 16 april
Kustbevakare tar upp olja på Öckerö 16 april. Foto: KBV

Kustbevakare arbetar med att sanera olja. Även SSRS deltar i letandet efter oljan.

Olja har påträffats på Öckerö och fler närliggande öar i Göteborgs skärgård. Det handlar fortfarande om mindre sjok och klumpar. Sedan i torsdags arbetar Kustbevakningen, räddningstjänsten och Öckerö kommun med att sanera oljan.

Uppskattningsvis har Kustbevakningen totalt tagit upp mellan 900 och 1000 liter olja ur havet – det mesta i samband med att oljan släpptes ut i onsdagskväll. Den olja som nu upptäcks ligger på eller nära land och är resurskrävande att sanera:

– Oljan finns mellan stenar, i tångruskor och vid klipphällar där det är svårt att komma åt. Vi sanerar oljan för hand med spadar, skrapor och håvar vilket är mycket tidskrävande, säger räddningsledare Hanna Bühler Adolfsson.

Läs mer